“Her devrim önce bir fikir olarak dogar.”
Ralph W. Emerson
Dünyayi degistiren ordular, silahlar veya ekonomik güç degil, fikir gücüdür. Ister sosyal, isterse bilimsel veya ekonomik olsun, en büyük devrimler yeni bir fikrin ortaya konmasi, paylasilmasi ve yayginlasmasi ile gerçeklestirilmistir. Bir fikir ne kadar hizla yayginlasir ve benimsenirse degisim de o kadar hizli ve etkili olur. Günümüzde fikirlerin paylasimini ve iletisimini kolaylastiran teknolojiler sayesinde fikirlerin yayginlasmasinin önündeki teknik engeller azaliyor. Ancak, insanlara ulasan bilgi bombardimaninin artmasi zihinlerde ilgi uyandirmayi ve tutundurmayi güçlestiriyor. Dolayisiyla, degisimi gerçeklestirebilmek için fikirlerin üretilmesi kadar, iyi pazarlanmasini da gerekli.
Bir fikrin pazarlanabilmesi için gerekli kosullari, ülkemizde degisimi saglamaya yönelik bir girisim olan Ulusal Kalite Hareketi (UKH) uygulamalari örnegi ile inceleyelim. Bir fikrin pazarlanabilmesi için öncelikle deger yaratma potansiyeli olmali. UKH, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) ile kurumlarin performanslarini artirma ve dünya ile rekabet edebilme yeteneklerini gelistirme projesidir. Sadece ülkemizde degil, dünyada da TKY uygulayan kurumlarin ortalamanin çok üstünde performans göstermeleri UKH’nin deger yaratma potansiyelinin bir göstergesidir.
Ikinci faktör, hedef kitlenin belirlenmesi ve fikrin bu hedef kitle tarafindan benimsenmesinin saglanmasidir. UKH’nin hedef kitlesi ülkemizin dört bir kösesinde, farkli sektörlerde ve kurumsal yapilarda öncü olma güdüsüne sahip liderler ve kurumlardir. Okullardan hastanelere, karakollardan balikçi restoranlarina kadar çok farkli kurumlarin UKH’ne girmeleri ve bu kurumlarin benzerleri arasinda hizla farkli bir basari çizgisine gelmeye baslamalari TKY’nin ülkemizdeki topluma örnek olacak öncü kurumlar tarafindan benimsenmeye basladiginin bir göstergesidir.
Üçüncü faktör, mesajin basit ve net olmasi ve hedef kitle tarafindan tutarlilikla tekrarlanmasinin saglanmasidir. UKH, TKY’nin bir yasam felsefesi oldugunu ve uygulayanlarin basariyi daha hizla ve kalicilikla yakalayacaklari mesajini vermektedir. UKH’ne katilan kuruluslarin bu anlayisi sadece kendi kurumlarinda degil, çevrelerinde de yayginlastirmak için gösterdikleri yogun çaba ve KalDer’in her çevrede “kalite odagi” olmak isteyenlere sagladigi bilgi ve iletisim destegi mesajin tutarlilikla yayginlasmasina destek olmaktadir.
Dördüncü faktör, fikrin uygulanmasinin kolay olmasidir. UKH’nin en güç yönü kurumlarda davranis degisikliginin inanç ve sabir gerektirmesidir. Bu nedenle, hedef kitle seçilirken uygulamayi gerçeklestirecek liderlik özelligine sahip kisi ve kurumlara öncelik verilmekte ve TKY uygulamasinin ilk asamasi olan özdegerlendirme sürecini basitlestirici önlemler alinmaktadir.
Besinci faktör, basarili uygulamalarin özendirmesiyle fikrin moda haline gelmesidir. UKH’nin en büyük gücü UKH’ne katilan firmalarin performans düzeylerinde yaratilan farkliligin gerçekten özendirici olmasidir. Nitekim, UKH’ne en hizli katilim daha önce katilan firmalarin çevrelerinden olmaktadir.
UKH, ülkemizin dünya ile rekabette güçlenmesi ve toplumsal gelismenin hiz ve süreklilik kazanmasini saglayacak “bir yasam felsefesinin” yaygin olarak benimsenmesi hedefleyen bir degisim projesidir. Bu fikrin basariyla yayginlastirilabilmesi toplumsal refahimizin artmasina önemli katkilar saglayacaktir.
yorum Yap